Zöldségtermesztés
Ezen az oldalon a zöldségnövények termesztésével, szaporításával, csoportosításával, növényvédelmével és egyéb talajművelési rendszerekkel fogunk foglalkozni. Elsőként az alapokkal kell tisztában lennünk, hogy a későbbiek során megértsük az összefüggéseket.
Kellemes böngészést kívánunk!
A zöldségnövények csoportosítása
1. Növényrendszertani csoportosítás
2. Gyakorlati csoportosítás (hogy melyik részét fogyasszuk)
3. Élettartam szerinti csoportosítás
4. Szaporítási mód szerinti csoportosítás
5. Az öntözési igény szerint
6. Hőigény szerinti csoportosítás
7. Származás szerinti csoportosítás
8. Fényigény szerinti
9. Vízigény szerinti
10. Zöldségnövények levegőigénye
11. Zöldségnövények tápanyag és talajigénye
12. A termés (amit fogyasztunk) érzékenysége alapján történő csoportosítás (ld. betakarítás)
Termesztőberendezések
1. A termesztőberendezés fogalma:
- olyan létesítmények, amelyben szabályozható, mesterséges klíma teremthető meg
2. A termesztőberendezés feladata:
- Hajtatás
- Palántanevelés
3. Csoportosításuk:
- Növényágyak
- Növényházak
- Fóliás berendezések
4. Termesztőberendezésekkel kapcsolatos számítási feladatok példákkal
A zöldségnövények termesztési módjai
1. Hajtatás
2. Szabadföldi termesztés
A talajművelés rendszere
1. Fogalma
2. Típusai
Zöldségnövények szaporítása
1. Ivaros szaporítás
2. Ivartalan
Zöldségnövények növényvédelme
1. Zöldségfélék vegyszeres gyomirtása
2. A növényvédelem jelentősége, védekezés módjai
3. Növényi eredetű betegségek (kórokozók) csoportosítása
4. Károsítók csoportosítása (kártevők)
Zöldségnövények betakarítása
1. A betakarítás időpontjának meghatározása
2. A betakarítást nehezítő tényezők
3. Az érettség fogalma
4. A különböző zöldségnövények betakarítása
5. A szedés módjai
6. Az áru előkészítése értékesítésre
A zöldségfélék eltarthatósága
1. A zöldségfélék egyszerű tartósítása
2. Zöldségfélék tárolása
A vetőmag termesztése