Pezsgőkészítés
A minőségi pezsgő jelentősége (Bevezetés)
Az emberek borfogyasztási kultúrájában már évszázadok óta jelentős szerepet töltenek be azok az italok, melyek különféle módon (erjedésből származó, vagy ásványi eredetű) szén-dioxidot tartalmaznak.
Minőségi pezsgőnek csak a Champagne-ban, vagy legalábbis az ott alkalmazott technológiával készített pezsgőt tartották. A laikus vásárló számára minden olyan ital pezsgő, amit pezsgős palackban hoznak forgalomba. Az ilyen vásárlók általában megelékszenek a pezsgő formai jellemzőivel, nem keresik és talán nem is érdeklik a pezsgő és különösen a jó pezsgő igazi tartalmi értékeit.
Magyarországon ma kétféle italt hoznak pezsgős palackban forgalomba: pezsgőt és habzóbort. Abban különböznek egymástól, hogy a pezsgő szénsavtartalma a borban lévő, vagy a borhoz adott cukorból zárt erjedéssel képződik, a habzóborban viszont mesterségesen beadagolt (szaturálással) elnyeletett szénsav van. Készítenek nálunk nem pezsgőszerű szénsavas borokat is. Ezek a gyöngyöző borok. A gyöngyözőborok szénsavtartalma lényegesen kevesebb, mint a pezsgőké, palackozásuk és cimkézésük is teljesen borszerű.
A pezsgő kétféle eljárással készülhet... feltöltés alatt...
A pezsgőgyártás története
- Ami a "nagyvilágban" történt
- A budafoki pezsgőgyártás története
A pezsgő fogalma, csoportosítása