0 0 0
  0 0 0


Alpinista fakivágás

 

1.1. Veszélyes fák kivágása alpintechnikával
 
 

Veszélyes fa a ház mellett

HÍVJON MIELŐTT ÍGY JÁRNA!!!

 
 

Cégünk 8 éve foglalkozik aktív alpinista fakivágással. Tapasztalatunkat Németországban szereztük a nemzetközi FISAT (Fach- und interresenverband seilunterstützte Arbeitstechniken) minősítés alapján.

 

Alpinista fakivágás diploma      Fakivágás igazolvány

 

Ez egy olyan speciális kötéltechnika alkalmazását jelenti, mely egyedülálló a magyarországi piacon. Kettős személyi védelemmel, többszörösen biztosított csomótechnikák, és különböző speciális megoldások alapján történik a magas és veszélyes fák lebontása.

 

Lock -Jack mászótechnika

 

Természetesen minden munkánkra garanciát és teljeskörű felelősségbiztosítást vállalunk.

 

Elsősorban olyan helyeken és magasságokban használjuk az alpin faápolási munkálatokat, ahol más megoldásokkal (pl. kosaras autó) már nem lehet eredményt elérni. A kosaras autóval ellentétben, mi nem számítunk fel kiszállási díjat, és nem óradíjban dolgozunk. Előzetes ingyenes felmérés alapján készítünk fix árajánlatot, mely adott esetben tartalmazza a nyesedék elszállítását is, vagy a fakivágás során keletkező ágak darálását.

 

Alpinista fakivágás mellett, nyiladéktisztítással, erdőirtással is foglalkozunk, melyet a vegetációs időn kívül, a fák nyugalmi állapotában is el lehet végezni.

 

 Fakivágás döntéssel:>>

 

Az alpinista fakivágás, egy amerikai befolyásos lap szerint, a második legveszélyesebb munka a világon (ld. TV2 riport Magellán- Veszélyes munkák) Az ágak között a magasban végzett munka nem játszótér: kötél nélkül, vagy biztosítatlanul dolgozni a fán életveszélyes. Bizonyítja ezt az alábbi tragikus eset, melyet 1997-ben a németországi „Schwarzwälder Boten” újság közölt:

 

„Erdőmunkás zuhant le”

 

„Halálos baleset ért egy 55 éves erdőmunkást Sulz városában Rottweil kereszteződésnél. A rendőrség közlése szerint, a férfi egy 20 méter magas hársfán dolgozott egy ismerőse háza előtt. A fűrészt 10 méter magasságban rögzítette. Ekkor a háztulajdonos hirtelen látta, hogy az osztrák férfi az aszfaltra zuhant. A rendőrség gyanítja, hogy a munkás a biztosítókötelet kioldotta, hogy egy másik helyre felerősítse.”

 

Mi a helyes alpinista fakivágás:

 

 • Biztosítatlanul sohasem lenni
 • Szabad mozgás a fa egész koronájában
 • A vékony ágakon törésveszély nélkül dolgozni
 • Hosszúnyelű fűrész nélkül a teljes korona metszése lehetséges
 • Két szabad kéz a munkavégzéshez

 

STANDARD mászófelszerelés a kötél által biztosított munkához a fa koronájában:

 

Az alpinista favágásban a felszerelés a speciális tevékenységre és technikára kell, hogy összhangban legyen. Hegymászó felszerelés csak feltételesen alkalmas. A hegymászó felszerelés lényeges dolgokban különbözik az alpinista favágásra szolgáló felszerelésektől, emiatt az más igényeknek kell, hogy eleget tegyen.

 

Lock Jack sport változat      

 

Különbségek a sziklamászó és az alpinista favágó felszerelések között:

 

 • A hegymászó a sziklán pusztán sportszenvedélyét elégíti ki – az alpinista favágó a munkáját végzi
 • A hegymászó kötele csak egy esetleges zuhanás felfogására szolgál, az alpinista favágó kötele a testtömeg, ill. a súly felvételére, mozgatására szolgál
 • A hegymászó előtt egy két dimenzióban látott élettelen kövekből álló fal van, az alpinista favágó egy három dimenziós térben van, egy élő és sérülést okozható környezet veszi körül
 • A sziklamászó felszerelésének terhelése csekély (terhelés csak egy esetleges zuhanáskor van, vagy ereszkedésnél), az alpinista favágók felszerelésének terhelése a fán folyamatos

 

A karabinerek és kötelek az alpinista favágók életbiztosítása, ezért feltétlenül gondosan kell tárolni őket. Fűrésszel, vagy egyéb éles eszközökkel együtt soha ne tároljuk a köteleket. Olajjal (láncfűrész), vagy egyéb vegyszerekkel együtt szintén nem szabad tárolni. Egy esetleges szennyezéskor mosógépben 30°-on minden mosószer hozzáadása nélkül kimosható. Ezután a kötelet felaggatva meg kell szárítani. A nedves kötél, ugyanis előbb vezet egy esetleges szakadáshoz, mint a száraz (hasonlóan, mint pl. egy kartonpapír: ha nedves, sokkal könnyebben szétmállik). Ezért kerüljük a kötél nedves körülmények közötti terhelését.

 

A karabinerek úgyszintén egy Achilleszsarok az alpinista favágók körében. Az automata gyorskarabinerek is korlátozottan alkalmazhatók. Az állandó nagy igénybevételnek kitett karabinerek fokozatmentesen használódnak el, ezért inkább gyakrabban szortírozzuk őket.

A spórolás itt hibához vezet: a felhasznált anyagokat és eszközöket itt nem addig lehet használni, amíg azok tönkre nem mennek.

 

Kambiumschoner (kéregkímélő)

 

Azokat a karabinereket, köteleket, melyeket személyes biztonságunk érdekében vesszük igénybe, semmi esetre sem szabad kölcsön adni másnak, rönkök leengedésére, vagy ágak áthúzására, vagy autó vontatására használni!!!

 

Egykori oktatóm szavai igencsak bevésődtek az emlékeimbe:

 

Man ist als Kletterer dem Himmel zwar näher als andere, trotzdem lebt auch der Kletterer nur einmal.

(Az alpinista favágók ugyan közelebb vannak a Mennyországhoz mint mások, azonban ők is csak egyszer élnek!!!)

 

Tovább a terméklistához:>>

 

Minimálfelszerelés a biztosítóköteles fakivágáshoz (PSA):

 

 • Beülő
 • Mászókötél
 • Tartókötél
 • Biztosítókarabiner
 • Sisak
 • Kambiumschoner („Fakéreg védő”)
 • Másodbiztosító kötél (Prusik)

 

Továbbá szükséges még:

 

 • Mászókesztyű
 • Kézifűrész
 • Dobózsinór
 • Varrott expressz hevederek
 • Csigák
 • Ereszkedő nyolcas
 • Leeresztőkötél
 • Munkakarabiner

 

Beülő (EN 358, 361, 813)

 

 

Beülő

 

Egy alpinista fakivágásra használt beülő lényegesen különbözik a hegymászók által használtakétól. Stabilabb kivitelezés, triplán varrott hevederek, masszívabb karabinertartók a csípőnél -  a rövid biztosító kötél számára - és kényelmesebb kialakítás jellemző rájuk. Több varrott fülecske és tartóheveder is található rajtuk a különböző faápoló szerszámok felfüggesztésére is. Ezt az állandó használat és a nagyobb terhelések miatt alakították ki. Általában a központi karabiner, melyet az elülső varrott hevederre rögzítenek tengely irányban balra és jobbra is elmozgatható, hogy nagyobb flexibilitást adjon a fán dolgozónak.

 

Minden használat előtt vizsgálni kell:

 

 • Varrásokat
 • Hevedereket
 • Függőgyűrűket
 • Kemikáliáktól, vegyszerektől távol tartani!

 Mászókötél (Biztosítókötél EN 1891- kötél csekély nyúlással):

 

Mászókötelek

 

Az alpinista favágó kötele más követelményeknek kell, hogy megfeleljen, mint a hegymászókötél. Csak csekély nyúlása lehet! Legalább 22kN szakítószilárdságúnak kell lennie, szemmel ellátott kötélnél 15kN. Az alpinista favágó mászókötele a PSA minimálfelszereléshez tartozik, és csakis személyi biztosítás közvetítésére használható a fa koronáján belül. Sohasem szabad más dologra felhasználni. Ezek a kötelek nem alkalmasak a zuhanáskor fellépő erőhatások kivédésére, mivel csekély energiaelnyeléssel rendelkeznek. Ezért ezeket a köteleket mindig feszesen kell tartani, egy esetleges kötélen keresztüli mászást, vagy laza kötélvezetést mindenképpen kerülni kell.

 

Manapság kizárólag félstatikus köteleket alkalmaznak műanyag rostszálakból (polyészter poliamid), ún. magköpenyes kötelek. Ezeknél, ellentétben a hegymászótechnikában leggyakrabban alkalmazott kötelektől, a köpenyen van a teher 80-90%-a. A gyártók megadják, hogy ha van egy sérülés, dörzsölés a köpeny 10%-ban, akkor azt a kötelet ki kell szortírozni. Hátrány a magköpenyes köteleknél a köpeny csúszkálása, ami kötéltípusonként többé, vagy kevésbé erőteljesebben kidudorodik.

 

A dinamikus és félstatikus kötelek összehasonlítása:

 

 

 

 

 

Dinamikus kötél

 

Félstatikus kötél

 

Nyúlás

 

 

magas

 

alacsony

 

 

 Energiafelvétel

magas

Alacsony

Pozícionálás

rossz

Fel-lemászás a kötélen

Nem alkalmas

Alkalmas

Max. megengedhető zuhanófaktor

 

<0,3

 

Rövid biztosító (másod biztosító):

 

Kurzsicherung- másodbiztosító                           

 

Használata akkor válik szükségessé, amikor a tartókötél laza vezetést mutat, vagy azon át kell mászni, valamint véd az esetleges tengely irányú hirtelen elmozdulástól (Pendelsturzgefahr). A rövid biztosító acélmagköpenyes változata nagyobb védelmet nyújt az esetleges keresztülvágáskor. Azonban nem tud 100%-os védelmet nyújtani a motorfűrésszel történő átvágáskor (de nem is arra szolgál).

Az alpinista favágó munkája során mindig kétszeresen kell, hogy biztosítva legyen!

 

Karabinerek (EN 362)

 

3 utas karabiner

 

Különböző karabiner típusok vannak használatban. A fontos azonban az, hogy amit személyes bioztosításunkhoz használunk karabinert, az mindig csakis kizárólag erre a célra legyen felhasználva, másra nem! Soha ne használjuk ágak, és törzsdarabok leeresztésére.

 

Személyes biztosításunk érdekében csak és kizárólag biztonsági karabinereket szabad használni, ezeket háromutas karabinernek is szokták nevezni. Azért, hogy elkerüljünk egy esetleges véletlenszerű nyitást is. Azért hívják háromutas karabinernek, mert egymástól függetlenül három irányba kell elmozdítani a nyitóhüvelyt ahhoz, hogy kinyíljon. Csavaros és Twist-Lock karabiner nem alkalmas erre a feladatra.

 

A személyes biztosításra használt karabinerek szakítószilárdsága hosszirányban legalább 15 kN-nak kell lenni, keresztirányban 8 kN, és nyitott állapotban legalább 7kN terhelést kell kibírnia.

 

 

 

Fontos:

 

 • Ellenőrizni kell a zárhatóságát
 • Csak hosszirányba terheljük
 • A kötél végén kialakított szemnek nem szabad a karabiner nyitóhüvelyére csúszni
 • Csak személyi biztosítóként szabad használni
 • A karabinert ne dobáljuk

 

Ereszkedő nyolcas:

 

Ereszkedő nyolcas

 

Az ereszkedő nyolcas a kezdőtanfolyam (Báziskurzus) alkalmával, csak a mentésre használható. Az ereszkedő nyolcas csak valamilyen kiegészítő biztosítékkal együtt használható (pl. prusik), hogy megakadályozzuk az esetleges önkioldást.

 

Sisak (EN 397)

 

Védősisak

 

A sisak viselése a munkaterületen kötelező! A sisak véd a lehulló ágak ellen, valamint az ágak nyomó hatásától, főleg a fa koronájában. A veszély, hogy egy ág megüti a fejünket nagyon nagy ( pl. hátrafele mozgáskor).

A sisakot nem szabad átfúrni, befesteni, vagy beragasztgatni. Ez munkaeszköz.

 

Dobószett

 

Dobózsinór

 

A dobószett egy dobózsinórból és dobózsákocskából áll. Ezzel a felszereléssel lehetséges beépíteni a Kambiumschonert (kéreg kímélő) a talajról a fa tetejébe.

 

Kambiumschoner

 

 

Kambiumschoner 

Megakadályozza, hogy egy esetleges villás elágazás elvágja a kötelet, valamint lecsökkenti a kötél ághoz történő dörzsölését.

A lecsökkentett súrlódási hatás miatt könnyebbé válik a mászás a fa koronájában.

A kambiumschonert a talajról könnyen be lehet építeni.

 

 

Kesztyű

 

Mászókesztyű

 

Az alpinista fakivágáskor mindig célszerű kesztyűt használni, melyen gumibetét helyezkedik el. Nemcsak védi kezünket a kötél dörzsölésétől, de használatával könnyebbé válik a mászás is. A vágási sérülések elkerülése érdekében kapható mászókesztyű kevlárbetéttel is.

 

Fűrész

 

Speciális faápoló kézifűrész

 

Rengetegféle fűrész van kereskedelmi forgalomba. Nemcsak a fát, hanem a kötelet is el lehet ugyanolyan gyorsan vágni. Éppen ezért nyomatékosan ki kell jelenteni: el a fűrésszel a kötéltől, és nincs kivétel!!!

 

 

 

Veszélyes fa a ház mellett

Viharkár után 

Sportfavágás

Sport favágás

Sport favágás

Fontos a megfelelő kondíció

 

Fakopáncs

"Fakopáncs"

 

A motoros fűrész berántása

A motoros fűrész berántása

 

Hull a forgács

"Hull a forgács"

 

Fontos a megfelelő pihenés

     "Reggeli" után...                     

 

Nyárfa kuglizása

...jöhet a munka                           

 

50 méter magas nyárfán

50 méter magas nyárfán

 

Karabiner tartóstesztelés

Karabiner tartóstesztelés kislányom által

 

Speciális beülő

Beülő túlterhelés elleni tesztelés                 

 

Lock Jack házilag

Loc-Jack házilag

 

Beteg cseresznyefa alpin lebontása

Beteg cseresznyefa alpin lebontása

 

Ék bevágása

Ék bevágása

 

A fa döntése

A fa döntése

   
                                                                                                                                                                                          
  
                          
 
Radó-féle értékmeghatározás
( a faérték számítás rövid ismertetése )
 
 
Az értékelés az alábbi fő szempontokat veszi figyelembe:
 
            - a fa életkora
            - a lombkorona állapota
            - a fa elhelyezkedése, termőhelye
 
1.)  Az érték meghatározásánál az alapot az értékfelvétel időpontjában érvényes, négyéves szabványcsemete faiskolai ára adja. Ezt az értéket kell szorozni a fa becsült életkorához tartozó szorzószámmal.
 
            10 éves fa szorzószáma                                               10
           20 éves fa szorzószáma                                               40
            30 éves fa szorzószáma                                               84
            40 éves fa szorzószáma                                              160
            50 éves fa szorzószáma                                              300
            60 éves fa szorzószáma                                              500
            70 éves fa szorzószáma                                              700
            Egyedi védett fa kortól független szorzószáma       1000
 
            (ha a fa életkora tízéves időköznél pontosabban becsülhető, a két határ évtizedszorzó-            átlagával számolunk)
 
2.)   A korból számított értéket a lombkorona állapota szerinti együtthatóval kell tovább      szorozni.
 
Ezek         - teljesen ép lombkorona esetén                                 1
                   - kissé csonkolt, visszavágott korona esetén                0,7
                   - erősen csonkolt, beteg lombkorona esetén                0,4
 
3.) A fák felértékelődnek a fában szegény környezetben, tehát a fa elhelyezkedését is figyelembe kell venni az érték meghatározásánál.
 
                        - fákban szegény belvárosi területen az együttható       1
                        - fákkal átlagosan ellátott területen az együttható          0,7
                        - kertvárosban és külterületen                                      0,5
 
 
Pótlási kötelezettség:
 
-törvény is lehetőséget ad, s ha az önkormányzat beteszi a helyi törvényhozásba, akkor az él
-         fák, cserjék, növényágy helyreállítás, és pótlásköteles. A helyreállítás általában: gyep, növényágy
-         azt is lehet előírni, hogy más helyre pótoljanak
-         ehelyett a fa helyett telepítsem a fa törzskörméretének megfelelő fa mennyiséget, vagy egy fát, ami a kivágott fa törzskörméretének 10×
25cm×10= 250cm törzskörméretnek megfelelő fatelepítést
Biológiai értéket a zaj és porvédelem jelent.
 
 
Faültetőgép
 
          Komplett faültetőgép
 
Tovább a videó bemutatóhoz:>>
 
   
 
 
Nyiladéktisztítás
 
Bozótirtás
 
 

 

Bozótirtás előtt

Előtte...

 

Bozótirtás után

...utána

 

Kertrendezés előtt

Előtte...

 

Kertrendezés után

...utána

 
  
 
              1.2.1.      Favédelmi munkák
 
1.2.1.1.Fa kipányvázása
 
Hársfa kipányvázása
 
                         Hársfa
 
 
1.2.1.2.Növényrögzítés karó nélkül
 
 

Földlabdás fa előkészítése

Földlabdás fa előkészítése

Rozsdamentes rögzítőelem

Rozsdamentes rögzítőelem

Hálós feszítés

Hálós feszítés szerszámmal

Rögzített fa

Rögzített fa

 

                                       További érdekességek és termékek:>>

 
  
 
            1.2.1.3.Gyökérvédelem
 
A fölmunkával párhuzamosan a zónában lévő gyökérzet kitisztítása.
 
A gyökér visszavágása,metsz-felület képzése.
 
A gyökérzet kezelése hormon készítménnyel.
 
A gyökérvédő zsák kialakítása geotextilia segítségével.
A speciális keverék elhelyezése a gyökérvédő zsákban.
 
A gyökérvédő zsák rögzített állapotban.
 
A gyökérvédelem a betonvas elhelyezése után.
 
Az elkészült gyökérvédelem

 

1.2.2. Fadiagnosztika

                     A Magyarországon kizárólagosan  általunk forgalmazott készülékek segítségével megelőzhető, és valóságosan előrejelezhető egy adott fa kidőlése, vagy részleges pusztulása. A készülék a különböző minőségű anyagban terjedő ultrahang segítségével állapítja meg hogy a fa belsejében üreg, részleges rothadás, vagy repedés található- e. 

                    Fadiagnosztika 2

A berendezés segítségével előre jelezhető, digitálisan rögzíthető és vizuálisan észlelhető, hogy az adott fa milyen betegségben szenved és milyen állapotban van. így közvetlen képet kaphatunk anélkül, hogy mintát vennénk a fa bélállományából, és egyéb módon  károsítanánk az amúgyis beteg fa állapotát. 

Tovább a termékekhez:>

 

 

                                                                         ugrás a lap tetejére