0 0 0
  0 0 0


Automata öntözőrendszerek

 
 
A víz az élőlények számára a legfontosabb lételem. Földünkön egyszerre több formában is jelen van (jég, víz, és pára). Folyamatos körmozgása révén helyét és állapotát állandóan változtatja. Ezt hidrológiai körfolyamatnak nevezzük.
 
A víz körforgása
 
         
 
Mezőgazdasági és kertészeti szempontból igen fontos a talaj felső, alulról a talajvíz felszínével lezárt, a gyökérzónát, valamint a talajfelszín felé emelkedő a növényzetet is magába foglaló tér vízforgalma. Ezen tér vízforgalmának legfontosabb jellemzői:
 
·         A csapadék (öntözővíz is)
·         A csapadék beszivárgása
·         A talaj felszínéről történő párolgás (Evaporáció)
·         A növény párologtatása (Transpiráció)
·         Evapotranspiráció
·         A talaj kapilláris járataiban történő vízmozgás
·         Hozzá illetve elszivárgás
 
Természetesen a fenti jellemzőkön kívül csapadéknak minősítjük az öntözéssel kijuttatott pótlolagos vízmennyiséget is.
 
Evapotranspiráció
 
   Tovább a szőlőültetvények öntözéséhez:>>                     
 
Egyformán gondot jelent, ha sok, és ha kevés a rendelkezésre álló víz mennyisége. Ha kevés a természetes vízmennyiség azt öntözéssel kell pótolni.
Öntözést csak ott lehet megvalósítani, ahol elegendő mennyiségű és minőségű öntözővíz áll rendelkezésre. Alkalmazni ott kell, ahol a természetes csapadék mennyisége nem elegendő, és/vagy eloszlása nem megfelelő. Az öntözővíz minőségét befolyásolják a vízben lebegő anyagok mennyisége (homok=hálós szűrőkkel nem lehet szűrni=hidrociklon, algák= ellene homokszűrő, vagy árpaszalma a tóba) és nagysága. Minőségi tényezőnek tekinthetjük még a keménységet, kémiai összetételt, valamint az öntözővíz hőmérsékletét, mely 20-25C° között lenne a legmegfelelőbb.
Az esőztető öntözésnek egyik legnagyobb problémája a víznek a levegőbe való kijuttatása és porlasztása miatt bekövetkező nagy párolgási veszteség. Ennek mértékét befolyásolja a levegő hőmérséklete, páratartalma, a szél sebessége, a cseppek mérete és útja, valamint a vízsugár hossza és magassága. A párolgási veszteség hazánkban meleg napokon a déli órákban akár 40-50% is lehet! Ennek érdekében kerüljük a nappali öntözést és törekedjünk az éjszakai öntözésre, mert ebben az időszakban a párolgási veszteség akár 10% köré is csökkenthető.
 
Párolgási veszteség
     
 
      
Az öntözővízzel szemben támasztott minőségi követelmények irodalmi adatok alapján:
 
Öntözővíz minősége táblázat
 
 
               
 1. Az öntözőrendszer főbb alkatrészei:
 • Föld alatt elhelyezkedő csővezetékek: a víz a csöveken keresztül, bizonyos surlódási együtthatóval jut el a szórófejekbe

                                                                   KPE csővezeték

 • Szórófejek: ezek a víznyomás hatására kiemelkednek a talajszint alól, majd az öntözés befejeztével visszasüllyednek a földbe. Amikor az öntözőrendszer nem működik, a szórófejek a talajban rejtve maradnak, nem láthatóak, nem zavarják a fűnyírást és nyugodtan és nincs akadályozva a sportolás sem.

                                       Szórófej a föld alatt  Szórófej üzem közben

 • Vezérlőautomatika: mely 24V-os törpefeszültséget juttat a mágnesszelepekhez, hogy azok időben kinyissanak, és a szórófejek elvégezhessék a terület precíz öntözését. A szakembereink által kiszámolt helyes öntözési időtartamot,és időpontot tárolják, majd az öntözés kezdetekor beindítják a rendszert. A vezérlő elektronika egy elem segítségével áramszünet esetén is megtartja a programot, azonban öntözni így nem képes. Ez a probléma is orvosolható egy szünetmentes tápegység beiktatásával.

                                                                           Vezérlőegység 

 • Mágnesszelepek: A törpefeszültségű (24 V) elektromos jel hatására nyitják és zárják a szelepet, tehát indítják és állítják le az öntözést. Az elektromos jelet a vezérlő automata adja a szelepeknek.

                                                                           Mágnesszelepek

 • Esőérzékelő: használatával elkerülhető az eső utáni, vagy csapadékos időszakban történő öntözés. Az eső intenzitásától függően beállítható, hogy mekkora esőnél állítsa le az öntözést, vagy be se kapcsoljon. Amikor az esőkapcsoló aktív, a vezérlő kijelzőpaneljén egy áthúzott vízcsepp jelenik meg, ezzel figyelmeztetve, hogy az öntözés szünetel. Az esőkapcsoló a talaj nedvességtartalmával közel azonos módon szárad ki. Amikor ez megtörténik, ismét üzemel az öntözőrendszer.

                                                                         Esőérzékelő

  Az öntözőrendszer felépítéséhez katt ide:>

Miért érdemes automata öntözőrendszert építtetnie?

 
  Mit kínál az öntözőrendszer  300-as rotoros szórófej
 
· ápolt és egészséges kertet eredményez
· egy probléma kényelmes, elegáns megoldását kínálja
· a telepített rendszer növeli az ingatlan értékét
· precíz, egyenletes öntözést biztosít
· a vakáció alatti öntözéssel nincsen több probléma, akár a cserepes és balkon növények öntözése is megoldható mikrocsövekkel
· a megfelelő mennyiségben és minőségben kijuttatott öntözővízzel spórolhatunk a vízszámlánkon is
 

"Melyik márkát válasszam, és miért érdemes minket választania?"

                TORO logoRain Bird öntözőrendszerHunter öntözőrendszer

 • Minőség: Amelyet az amerikai technika és precizitás garantál. Cégünk e három márka termékeiből alkotja meg az Ön öntözőrendszerét, hogy minnél tökéletesebbé tegyük a kertjéhez szükséges víz kijuttatását. Minden gyártónak vannak sarkalatos és gyenge pontjai, mi ezeket a problémákat orvosoljuk, és helyettesítjük az általunk kidolgozott optimális megoldással. 
 • Speciális technológia alkalmazása: Nagyobb rendszerek esetében (futballpálya, golfpálya, sportpályák, parkok, közterületek), ahol nagyobb nyomásviszonyok és vízmennyiségek uralkodnak, a csővezetékek toldására használt fittingek helyett, speciális műanyaghegesztési eljárásokat alkalmazunk
Elektródák felhelyezése Sarokelem hegesztése Hegesztés utáni hűlési szakasz

       Tovább a műanyaghegesztéshez:>>

 • Cégtörténetek: A TORO céget egy mezőgazdasági traktorgyárként alapították 1914-ben Minnesota államban. 1922-ben terjeszkedett a cég a mezőgazdasági területről a parkápolás irányába. A 95 éves gyártási, és 46 éves öntözéstechnológiai gyakorlatával a legmagasabb minőségi igények kielégítésére törekszik. Bizonyítékul szolgál a tény, hogy a 100 legnagyobb amerikai golfpálya közül 70 esetben TORO rendszert használnak.Ed Hunter az édesapja műhelyében szerezte első tapasztalatait és ezt követően héhány évig sikeresen gyártott szerszámgépeket. 1952-ben kivált a bátyjával alapított cégből, és megalapította saját öntözéstechnikával foglalkozó vállalatát, a Moist O' Matic-ot. 1962-ben a TORO megvásárolta a Moist O' Maticot, ahol Ed Hunter 19 évig műszaki igazgatóként dolgozott. Majd 1981-ben kilépett a cégből és megalapította a mai Hunter Industries céget.  1933-ban Orton Engelhart, egy Dél-kaliforniai gyümölcstermesztő feltalálta és szabadalmaztatta a világ első impulzusszórófejét, ami nem más mint egy kalapácsos fej. Engelhart szomszédai, a LaFetra család, hamar felismerték az öntözöfej nagyszerüségét és üzemet létesitettek a gyártásra. Ebböl fejlödött ki a mai Rain Bird Manufactoring Corporation. 
 • Ár: Melyet igyekeztünk a magyarországi hasonló termékek árszínvonala alá szorítani, hogy Önnek érdemes legyen minket választani!
 • Maximális segítségnyújtás: Cégünk minden esetben az ügyfél érdekeit tartja szem előtt. Ha bármi problémája lenne az öntözőrendszerrel, vagy használatával, munkatársaink a lehető legrövidebb idő alatt segítenek a probléma megoldásában.
 • Referencia: Egész Magyarországot átfogó referenciákkal rendelkezünk. Ön az ország bármely pontján lakik, szakemberünk felkeresi Önt, és a felmérés után elkészíti a saját kertjére szabott öntözőrendszerét.
 • Garancia: Az automata öntözőrendszer alkatrészekre Magyarországon egyedülálló módon az átadás napjától számított 5 év teljes körű garanciát adunk, amennyiben igénybe veszi a rendszer téliesítésénél és a tavaszi újraindításnál, öntözőrendszer karbantartási szolgálatunkat.
Felhasználási lehetőségek:
 

Házi kertekben (Gyepre, virágágyásba)

Házikerti felhasználás

Közterületeken

Közterületi felhasználás

Sportpályákon

Sportpályákon történő felhasználás

 
Gyakran ismételt kérdések:

"Milyen előnyei vannak az automata öntözőrendszernek?"

Talán a legfontosabb a kényelem, nem kell foglakozni az öntözéssel. Nem kell rengeteg időt elvesztegetni a növények megöntözésével, nem kell slagot hurcolni a kertben.

Nyaraláskor nem lesz több gondja: a kertre költött pénz nem vész kárba, a gyep nem ég ki, a dísznövények nem lankadnak többet. Az automata öntözőrendszer szakszerűen, gépies pontossággal teszi majd a dolgát.

Gazdaságosabb öntözővíz használat, elfelejtheti az öntözőkannát, precízebb öntözés.

                                                                      "Most már csak a gyerek játszik vele"

A megfelelő vízmennyiséggel ellátott kert megköti a port, tisztítja a levegőt, hűsíti a környezetünket, egészségünket védi, és emeli életünk színvonalát. Kitűnő teret ad a játékhoz, családi programokhoz.

Nem utolsó sorban az öntözőrendszer növeli az ingatlanunk értékét is.

 

"Az automata öntözőrendszer több vizet használ el ahhoz képest, amit most használok?"

Nem. A jól megtervezett és beállított automata öntözőrendszer segítségével jelentős mennyiségű vizet spórolhat meg. Soha nem kell amiatt aggódnia, hogy elzárta-e a csapot vagy nem. Nem kell félnie a túlöntözéstől, illetve a vízpazarlástól sem. Lehetőség van esőérzékelő elhelyezésére is, ennek a segítségével a rendszer nem használ vizet, amikor arra nincs szükség.

Ivóvíz ár alakulása

 

"Tényleg időt takaríthatok meg az öntözőrendszerrel?"

Igen, mert nem kell egyetlen percet sem az öntözéssel töltenie, az automata öntözőrendszer segítségével minden növény megkapja a szükséges vízmennyiséget. Természetesen akkor is, amikor Ön éppen nincs otthon.

 Tovább az öntözőrendszer előnyeihez:>>

 

"Miért érdemes minősített kivitelező céget keresnem?"

Mert a nem megfelelően megtervezett és így silány minőségű öntözőrendszer sokkal több gondot okoz Önnek és kertjének, mintha körültekintően járt volna el. Egy rosszul elkészített öntözőrendszer kijavítása mindig többe kerül. Az a megrendelő, aki csak az árajánlat legvégén szereplő árat nézi meg és az alapján dönt, szinte mindig rosszul jár. Ha már a különböző cégek versenyeztetéséről van szó, akkor érdemes a műszaki tartalmat is megnézni és az ár-érték alapján dönteni. Egyszóval a legjobb, ha egy minősített kivitelezővel tervezteti meg és késszítteti el az öntözőrendszerét. Cégünk tudása, tapasztalata sok segítséget nyújthat az egyedi, esetleg speciális esetek megoldásakor is. A profi öntözőrendszer szerelő minden fontos szempontot (pl. rendelkezésre álló vízmennyiség, nyomás, talaj típusa, növények fajtái, időjárási körülmények, növények vízigénye stb.) figyelembe vesz az Ön öntözőrendszerének megtervezésekor.

                Minősített telepítőkártya                  Öntözőrendszer telepítői oklevél

 

 "Mennyibe kerül az öntözőrendszer a kertembe?"

Sajnos fajlagos négyzetméter árat nem tudunk mondani. Nagyon sok tényezőtől függ az öntözőrendszer ára. Első sorban függ a terület nagyságától, tagoltságától, valamint a vízforrás paramétereitől. Ezen túlmenően nagy jelentősséggel bír a terület domborzata, járófelületek, a növények típusa, fajtája stb. Kérje bizalommal segítségünket. Egy helyszíni felmérést követően elkészítjük az öntözőrendszer árkalkulációját, természetesen a terület adottságait, a növények és az Ön igényeit figyelembe véve. Amennyiben szükséges, lehetőség van a teljes kert és növényzet tervének elkészítésére is.

                                                                         
 
                                                                                Ugrás a lap tetejére

 

2. Esővízgyűjtő rendszerek

 

A csapadék lehet áldás vagy átok. Az esővíz gyűjtésével könnyen megoldhatjuk, hogy a tetőre hulló és az ereszcsatornákban összegyűlő csapadék ne a ház környékét áztassa, hanem kertünk növényei élvezhessék áldásos hatását. Ha számításba vesszük, hogy 40m2-nyi tetőfelületről, havonta átlagosan 1m3 víz gyűjthető össze, akkor még spórolunk is a vízgyűjtéssel.

Az esővíz összegyűjtése a tetőről általában egyszerűen és viszonylag kis költséggel megoldható, hiszen az ereszcsatorna rendszer erről egyébként is gondoskodik. Nekünk már csak annyit kell tennünk, hogy az összegyűlő vizet felfogjuk hordókban, vagy valamilyen arra alkalmas eszközben.

 

Műanyag esővízgyűjtő tartályok

 

MIÉRT ÉRI MEG ÖSSZEGYŰJTENI?

 

Az esővíz összegyűjtése több szempontból is előnyös. Egyrészt ezzel a vízzel öntözhetjük a kertet, így spórolunk a vízszámlán. Továbbá az esővíz öntözésre alkalmasabb, mint a szintén olcsón hozzáférhető fúrt kutakból nyert víz. Ennek ugyanis nagy a keménysége, míg az esővíz lágy víz, mely a növények szempontjából élettanilag kedvezőbb. Esztétikai előnyei is vannak, mivel a kemény kútvízzel öntözött növények leveleire kicsapódhatnak a benne oldott ásványi anyagok, melyek csúnya fátyolos, szürkés színűvé tehetik a lombot.

Másik előnye az esővíz és a hólé összegyűjtésének, hogy az ereszcsatornákból nem a ház mellett folyik szét. Ha a ház lábazati szigetelése, illetve pinceszint esetén annak oldalszigetelése kifogástalan, akkor elvileg ez a víz elszivárog a talajban, és nem tesz kárt az épületben, de a biztonság kedvéért jobb mégis elvezetni. Ha a szigetelés hibás, akkor ez a fokozott vízmennyiség sokat ronthat az épület állapotán.

Nemcsak öntözésre lehet használni az esővizet. Ha ezzel a lágy, szűrt vízzel mossuk ruháinkat, meghosszabbíthatjuk mosógépünk élettartamát, nincs szükség a káros foszfát tartalmú adalékanyagok alkalmazására, és kevesebb mosóport kell használnunk. A WC-öblítésre pedig ökológiailag és technikailag a lehető legjobb megoldás.

 

FELSZÍNI ÉS FELSZÍN ALATTI VÍZGYŰJTŐK.

 

A tartályokba gyűjtött vizet gravitációs úton, az alján elhelyezett csapra szerelt tömlővel is kiöntözhetjük. Ha messzebbre szeretnénk kijuttatni, akkor érdemes egy búvárszivattyút beleengedni a tartályba, és azzal rásegíteni a vízszállításra. Automatizálva a felhasználás útját felügyeli, ellenőrzi és vezérli a rendszert, és garantálja az üzembiztonságot. A szivattyú mindig a felhasználásnak megfelelő mennyiségű vizet emel ki a csapadékgyűjtőből, s amint a tartály kiürül, a berendezés automatikusan a vezetékes vízből látja el a WC-t és a mosógépet.

A tartályos, hordós felszíni vízgyűjtők hátrányai, hogy könnyen bealgásodnak, elkoszolódnak, és a tél beköszönte előtt ki kell ürítenünk, különben a fagyáskor táguló térfogatú jég szétfeszíti a tartályokat. A felszíni víztárolókat az ereszcsatornához minél közelebb célszerű tenni. Lényeges, hogy vízszintes talajra helyezzük, s az sem árt, ha árnyékos helyet találunk, így a párolgási veszteség is csökkenthető, csakúgy, mint az algák gyors elszaporodása.

A felszín alá telepített gyűjtőknél ez a probléma könnyebben kiküszöbölhető, és esztétikai szempontból is előnyösebbek, hiszen a tartály nem a házfal mellett éktelenkedik, hanem a föld alatt a szem elől elrejtve marad, és helyet sem foglal a ház körül. Ezeknél a tartályoknál előnyös, ha egy darabból készülnek így a föld kisebb mozgásai miatt nem keletkezhetnek repedések az illesztéseknél, és szigetelési problémákra sem kell számítani. A felszín alatti rendszert úgy kötik be, hogy a tetőről összegyűlő víz, szűrőn keresztül jusson a tartályba, a szűrőn fennakadó szennyeződések pedig a szennyvízcsatornába kerüljenek.

 

NÉHÁNY TELEPÍTÉSI SZABÁLY:

 

Az esővízgyűjtő rendszer szinte minden eleme javítható, cserélhető, egyedül a tartály cseréje és javítása jár nagy költséggel és ráfordítással, ezért ezt érdemes nagyon körültekintően kiválasztani.  A földbe süllyeszthető műanyag tartályok bírják a körülöttük, és rajtuk lévő föld terhelését, telepítésükhöz néhány óra elegendő. Az épülettől legalább 1 méterre helyezzük el, s ügyeljünk arra, hogy ne álljon talajvízben. Fölötte gyalogos forgalom minden további nélkül lehetséges, ám ha gépjárművekkel is szeretnénk a tartály fölött eljárni, akkor azt mindenképp jelezni kell a kivitelezőnek. Nagyobb fák törzsétől legalább 2,5-3 méterre kerüljön, és fölé is csak olyan sekélyen gyökeresedő fajokat ültessünk melyek nem nyomják majd a falát. Az ereszcsatornákba érdemes hajlítható dróthálót tenni, így az azokon fennakadó falevelek nem a rendszer szűrőjét terhelik.

Minden tetőnégyzetméterre 130-160 liternyi tárolókapacitással számoljunk. Ha vízgyűjtő rendszerünket ennél kisebbre tervezzük, akkor esős időben a vízmennyiség egy része kárba vész. A túlméretezett tartály pedig többletköltséget jelent a beruházáskor, hiszen nem lesz tele soha.

Egy személy naponta 120-150 liter ivóvizet használ el, amelynek közel fele csapadékból is biztosítható lenne.

Egymáshoz közel lévő épületek mindegyikét megéri bekötni a gyűjtőrendszerbe, így nagymértékben csökkenthető a vezetékes ivóvíz takarítási, öblítési és egyéb, tehát nem személyes fogyasztási célú mennyisége.

 

Takarítás                4 liter

Mosogatás, főzés   7 liter

Fürdés                   70 liter

Kert                       6 liter

Mosás                   18 liter

WC                       45 liter

 

Összesen               150 liter

 

VASBETON VÍZGYŰJTŐ TARTÁLY ÉPÍTÉSE

 

Terület előkészítése

Terület előkészítése

Ciszterna drénezése

Ciszterna drénezése

Falak felhúzása

Falak felhúzása

Koszorú készítése

Koszorú készítése

Vasbeton födém építése

Vasbeton födém építése

Födém betonozása

Födém betonozása

 

Esővízgyűjtő tartályTovább a termékekhez.pdf

                                                                                      

                                                                          Ugrás a lap tetejére